Hívjon minket: +36-20/221-3696
3100 Salgótarján, Medvesi u. 9. Térkép:
E-mail címünk: medveshotel2015@gmail.com

Séták, túrák, Magyarország legvadregényesebb táján

A Medves Hotel a Karancs-Medves természetvédelmi terület szívében található.
Remek kiindulópontja akár a rövidebb sétáknak, de akár a hosszabb túráknak is egyaránt. Tökéletes felüdülés fiataloknak és időseknek is. Ózondús, friss hegyi levegő, madárcsicsergéstől zúgó erdők, minden évszakban megújuló táj várja!

A túrákhoz térképet és útleírást is tudunk biztosítani.

Salgói vár

 

A várromról csodálatos körpanoráma nyílik, az oromról kitekintve a látogató úgy érezheti, mintha repülne a hegyek völgyek felett. Feltűnik a Bükk, a Mátra, a Cserhát és a Börzsöny, de kedvező időjárás esetén a Magas-Tátra csipkés gerince is látható.

Boszorkánykő

 

A várromról csodálatos körpanoráma nyílik, az oromról kitekintve a látogató úgy érezheti, mintha repülne a hegyek völgyek felett. Feltűnik a Bükk, a Mátra, a Cserhát és a Börzsöny, de kedvező időjárás esetén a Magas-Tátra csipkés gerince is látható.

Somoskői vár és bazaltömlés

A tatárjárás után épült vár az alatta elterülő kis faluról, Somoskőről kapta a nevét. Az 1560-as években Balassi Bálint gyakran látogatott ide Losonczy Annához. Emléküket egy hangulatos pihenőhely őrzi a Salgóbánya felé vezető Petőfi-sétány mentén. A várat 1711 után kiégették, de a falakat nem rombolták le teljesen. A szépen helyreállított csúcsos tornyú vár a határ túloldalán, Szlovákiában található, de érvényes személyigazolvánnyal vagy útlevéllel már a magyar oldalról, kerülő nélkül is megtekinthető.

Somoskői vadaspark

A Somoskői vár tövében néhány éve kialakításra került egy vadaspark, mely a helyi őshonos növény- és állatfajokat hivatott bemutatni az ide látogatók számára. Hatalmas alapterülete miatt zavartalanul élhetnek az állatok a természetes környezetükben. A még tökéletesebb élmény érdekében a parkban élményetetéseket is tartanak, így a kíváncsi szemek biztosan nem maradnak le semmiről!

Források sokasága

A környéket rengeteg forrásé és tavacska szeli át, így a vizes élőhelyek jellemző fajai is képviseltetik magukat! Az éves biológia és környezetismeret tananyagot egy pedagógus itt pillanatok alatt leadhatja!

Szilváskő

Vulkáni működés során keletkezett a közel É-D-i irányú sziklagerinc, ami körül tanösvényt alakítottak ki. Az út során láthatjuk többek között a riolittufára települő, a Nógrádi-szénmedence alsó telepét, a szén kitermeléséhez kihajtott tárók felszakadásainak lövészárokszerű nyomait, lávafolyásból keletkezett egymásra merőleges bazaltoszlopokat, a központi vulkán megmaradt kürtőjét. A hasadékok mikroklímája miatt gyakran még nyár végén is található benne firn.

Medves-fennsík a bátyatavakkal

 

A Medves-fennsík Közép-Európa legnagyobb, 13 km2 kiterjedésű bazalt platója, melyből bazalt csúcsok emelkednek ki.Páratlan természeti környezetben nyújt lehetőséget pihenésre, kikapcsolódásra, rövidebb-hosszabb kirándulásokra.

Palóc Olimposz és a Margit kápolna

Észak felől a Karancs, a “palóc Olimposz” hegytömbje zárja le a kilátást a Salgótarjánba érkező előtt, akár vasúton, akár az aszfaltúton közeledik is. A 729 méter magas középső csúcson kilátó is magasodik: a karcsú fémtorony már elképesztő távolságból, akár szabad szemmel is észrevehető. A Karancs-völgyi községek lelkes hívői az 1990-es évek elején szépen helyreállították.

A Medvesből rövid utazással egy sor teljesen egyedi látványosságot tekinthet meg. Olyan érdekes látnivalókat, melyekről talán még nem is hallott.

Ipolytarnóci ősmaradványok

Több mint 20 millió éves ez az őslelet együttest. Itt van a világ harmadik leggazdagabb lábnyomos lelőhelye.
Ipolytarnócon az “ősvilági Pompei” vulkáni hamutakaróval betemetett kincsei, 24-féle cápa fogai, krokodil- és delfinfogak, megkövesedett fák – köztük a felfedezés időszakában még 24 öles, mintegy 46 méteres ősfenyő maradvány – láthatók.

Hollókő

A Világörökség Bizottság 1987-ben a magyarországi várományos helyszínek közül Budapest mellett elsőként a Nógrád megyei palóc falut, Hollókőt vette fel a Világörökségi Listára. A legfontosabb feltételnek, azaz az egyedi és egyetemes jelentőségnek Hollókő azzal tett – és tesz – eleget, hogy a XVII-XVIII. században kialakított falu a hagyományos településforma, a tradicionális építészet és a XX. századi mezőgazdasági forradalmat megelőző falusi élet páratlan példája.

Szentkút

Szentkúton a hagyomány szerint a Szent László király által fakasztott forrás vizével a Szent Szűz az 1100-as években meggyógyított egy néma pásztort. A Szentkúti Basilica fölött emelkedő hegyoldalban remetebarlangok láthatók a XVIII. századból. Egyedülálló szabadtéri oltárának pedig nincsen párja!

Tari Buddhista Sztúpa és Meditációs Központ

A sámsonházi elágazóban, de Tar közigazgatási területén található a volt Koplaló-tanya (nevezték Veres-tanyának is), ahol buddhista sztúpa áll, és tibeti hitéleti központot alakítottak ki. Az épületet a dalai láma szentelte fel 1992-ben. Szabadon látogatható!
Állandó kiállítások: – Kegyeleti emlékmű – Sztúpa buddhista szentély Kőrösi Csoma Sándor emlékére – Kőrösi Csoma Sándor életútját bemutató emlékkiállítás, a tibeti stílusban épült épületben – Tari írott kő- az ősi magyar szellem hagyomány tiszteletére állított gránittömb.

 

A környék látnivalóinak gyűjteményét ITT is megtekintheti!

Gyermekcsoporttal jönne?! Akkor kattintson IDE és tájékozódjon gyermekcsoportok részére szóló programlehetőségeinkről!